7 februari 2011

Mijn Bijlmer

Als je vertelt dat je opgegroeid bent in de Amsterdamse Bijlmer (Bijlmermeer of Amsterdam-Zuidoost wordt de wijk ook wel genoemd) dan zie je bij de mensen al gauw een soort van schrikreactie ontstaan. De ogen worden groter, er vormt zich het denkbeeldige vraagteken én een uitroepteken boven hun hoofd.

Ja, want in de Bijlmer, daar wonen toch zoveel donkere mensen (lees buitenlanders)? Worden er mensen neergeschoten, winkels overvallen, mensen beroofd, staan echt alleen maar flats en onder die flats heb je van die kelderboxen waar van alles en nog wat gebeurt. Ja, want in de Bijlmer is het echt één doffe ellende. Uh-huh. NIET DUS. Oke, toegegeven, het is niet altijd rozengeur en maneschijn maar ja, waar heb je dat wel?

Wij zijn in 1969 in de Bijlmer komen wonen. Alles mooi, ruime flats, overdekte parkeergarages, auto's reden op verhoogde wegen, een groot park om de hoek, winkelcentrum in de buurt. Lang leve de lol.

We konden vanaf dat we een paar turven hoog waren gewoon lekker buiten spelen zonder dat we ons zorgen hoefden te maken over auto's die ons aan zouden kunnen rijden. De straat was van óns! En dat heeft de straat gemerkt. Als we niet op school zaten of sliepen dan waren we op straat te vinden.

Klimrekken, zandbakken, grasvelden, tennisbanen, basketbalveldjes, bouwplaatsen, hier en daar een springer, ongerepte natuur, een park met kunstwerken om op te klimmen, water om in te varen en potloodventers om aan te geven, aan alles was gedacht om de Bijlmerkindjes een onbezonnen jeugd te bezorgen. Nou, ik kan je vertellen, dat is gelukt. We hadden zelfs een een klimrek waar water uitspoot in de zomer, ik geloof dat die vanwege gebrekkig onderhoud en/of de aanwezigheid van bloedzuigers gesloten is.


De zusjes Wiersma
vlnr Natascha, Miranda, Rhona
Ik had me geen betere jeugd kunnen bedenken. Vanaf het balkon keek je links richting het park, rechts richting Abcoude en keek je naar voren, dan woonde op 1 hoog in de andere flat de jongen die mijn hartje sneller deed slaan. Niet dat het ooit maar íets geworden is, zelfs niet toen ik aanbood zijn krantenwijk voor een weekje over te nemen. Maar dat terzijde. Ik dwaal af.

Het was feest toen de metro werd doorgetrokken zodat we op eenvoudige wijze naar het centrum van de stad konden. Er ging een wereld voor ons open. Op weg naar het metrostation Bijlmer liep je door de velden met orchideeën en andersoortig zeldzaam groen met bloem. Op die plek is inmiddels de Amsterdamse Poort gevestigd.

Ik ben zelf al ruim 20 jaar weg uit de Bijlmer, mijn ouders en een van mijn zussen wonen er nog dus ik kom er nog wel eens. Na jarenlang laten verloederen van de Bijlmer is een grootschalig project gestart om de Bijlmer grondig 'aan te pakken'. Flats worden gesloopt en er komen eengezinswoningen en mooie appartementenen voor terug. Ons geliefde Bijlmerpark is spijtig genoeg compleet gestript en 'landschapsarchitectonisch' verantwoord gepimpt. Als het helemaal klaar is ga ik er zeker eens kijken.

De Bijlmer, ik denk er regelmatig met veel plezier aan terug. Ik dank mijn ouders, zussen en al mijn vriendjes en vriendinnetjes, ik heb echt de beste jeugd gehad die je je maar kunt bedenken.

Lang leve de Bijlmer!

10 opmerkingen:

  1. Ach, wat heerlijk als ik er ook weer aan terug denk. Wat ik ook vaak doe, want inderdaad er was in de Bijlmer heel wat te beleven. In geval van regen hadden we de binnenstraat waar we achter de brievenbussen ineengedoken de mensen de stuipen op het lijf joegen. Vissen, hondje uitlaten, hutten bouwen, in de aarde wroeten op zoek naar pijpekoppen. Zwervend met vaders die ons van alles vertelde over bloemetjes en ... nee die nog niet toen.

    Ja, lang leve de Bijlmer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En nog meer bijval, wat hebben wij een superjeugd gehad. De vergeten pruimen- en appelbomen uit de boerderijentijd, om de trek te stillen, bramen en frambozen in overvloed. De hermelijnen in het Bijlmerpark. Ravotten in de in aanbouw zijnde nieuwe flats en wat meer. Heerlijk spelen tussen het groen en eindeloos rond kunnen zwerven. Sleetje rijden waar nu de A9 ligt, zwemmen en bootje varen in de vaarten. Ik zou het zo weer overdoen.

    liefs en dikke knuffel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heb vorige week nog overwogen om voor de vraagprijs van een euro de kleiburg, toch mijn flatje, te kopen. kan alleen de renoveringskosten niet ophoesten, dus kleiburg:rust in vrede!
    zie mezelf nog met pepijn tien verdiepingen omhoog de trap op sprinten om een gallerij verder weer naar beneden te hollen, werkte beter dan ritalin, als je de hele flat gehad had was je voorlopig even mak. Rubberboten, pony's in de metro/lift: wat hebben we gelachen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat onze dochters en ook Feiko leuke herinneringen aan de Bijlmer hebben. Ook Tjeerd en ik hebben leuke herinneringen aan de zeventigerjaren. Veel saamhorigheid omdat alle bewoners nieuw in de Bijlmer kwamen en men contact zocht met elkaar. Dus nieuwe vrienden en belletjes vanuit de binnenstraat of de borrel klaar stond en of er saté was gemaakt. Na het pionieren kwamen de acties tegen de verhuurder, de afsluiting van de garages enz.

    In de afgelopen decennia werd opnieuw veel actie gevoerd. Onder andere tegen de afbraak van de flats en tegen het kappen van de bomen. Helaas werd er met deze acties niet veel bereikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. als echte brabante had ik ook altijd vooroordelen over de bijlmer,maar o o o wat heb ik me vergist want sinds ik er een keer bij je zus ben geweest ben ik helemaal om! behalve een lieve vriendin heb ik ook een andere mening overgehouden aan de bijlmer!!!

    gr mariella

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zeg, eigenlijk moet er in onze huidige maatschappij een zwart balkje over mijn up skirt shot. Je weet maar nooit.

    liefs Grote Zus

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gek wief ben je ook grote zus, opgegroeid in de Bijlmer zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In Kelbergen staat zo'n lekkere fruitboom tegen een huis. De moerbijvruchtjes worden door alle kinderen lekker gegeten. Ja de Bijlmermeer, Amsterdam-ZuidOost is ook nu nog een geweldige plek om op te groeien!
    Fijn weekend en vriendelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Rob, ze hebben ook in de moerbei de zaag gezet! soms vraag je je af wat voor vak ze hebben geleerd en of het slopers zijn of onderhouders van het groen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ miranda,

    dit gekke wief is na de zeeuwse klei inderdaad een bijlmerkind geworden.

    liefs

    BeantwoordenVerwijderen